sâmbătă, 5 ianuarie 2008

o romanca a descoperit virusul obezitatii

deci... ce sansa mai avem, noi , cei care ne-am contaminat?
decat sa ne tot liposuctionam ... grasimea de pe burta... si de pe ... fund

O echipa de americani, coordonata de cercetatoarea Magdalena Pasarica, a identificat una dintre cauzele obezitatii, iar descoperirea ar putea duce la crearea unui vaccin.

Oamenii de Stiinta de la Centrul de cercetari biomedicale Pennington din cadrul Sistemului Universitar de Stat Louisiana, condusi de cercetatoarea romana Magdalena Pasarica, au descoperit ca una dintre cauzele obezitatii este virusul adenovirus-36, sau Ad-36, informeaza Reuters.

Magdalena Pasarica a povestit pentru Cotidianul ca multor oameni nu le vine sa creada ca obezitatea ar putea fi provocata de un virus. „Desigur, alimentatia in exces provoaca o crestere in greutate. Nu ne indoim de acest lucru. Dar acesta este un adevar partial“, spune cercetatoarea, adaugind ca obezitatea poate avea si cauze genetice si poate fi provocata, de asemenea, de infectii sau de virusuri.

“Existenta unui vaccin nu se preconizeaza prea repede, o sa dureze pina cind va fi produs, pentru ca trebuie stabilita o cauzalitate clara. Mai avem nevoie, probabil, de 5-10 ani, depinde in ce ritm evolueaza cercetarile”, a explicat pentru Cotidianul cercetatoarea. „Nu vorbim despre prevenirea tuturor tipurilor de obezitate, ci despre cea provocata de acest virus“, a declarat si Nikhil Dhurandhar, unul dintre profesorii echipei de cercetare.

Profesorul Magdalena Pasarica a obtinut celule susa adulte din tesuturi adipoase prelevate de la persoane care au suferit operatii de liposuctie. Jumatate dintre celulele susa au fost expuse virusului Ad-36. Dupa o saptamina, majoritatea celulelor infectate s-au dezvoltat in celule adipoase, in timp ce celulele neinfectate nu au suferit modificari.


Obezitatea este un subiect intens cercetat in prezent, mai ales datorita statisticilor ingrijoratoare: la nivel mondial, aproximativ 400 de milioane de persoane sufera de obezitate, dintre care 20 de milioane sint copii cu virsta sub 5 ani.

Magdalena Pasarica a absolvit Facultatea de Medicina in Romania, dupa care si-a obtinut doctoratul in Nutritie in SUA, in 2002. A inceput sa lucreze in Centrul de Cercetare Pennington din luna mai a anului trecut. „Deocamdata nu am nici o oferta din Romania. Daca ar exista o astfel de oferta, probabil ca m-as intoarce in tara. Nu am nimic de refuzat. Nu exclud aceasta posibilitate”, ne-a declarat cercetatoarea.



Marius Cosmeanu - Cotidianul (22-08-2007)

Niciun comentariu: