vineri, 4 ianuarie 2008

Prevederi abuzive in contractul de munca

imbecil este ca angajatii considera ca nu au cum sa se apere... si semneaza aproape orb... numai ca nimeni nu le spune ca ceea ce legea le da un angajator nu le poate rapi, chiar daca au semnat, pentru ca e abuz de incredere si ca orice abuz, in fata legii nu are valoare

Este Inadmisibil. Angajatului i se poate interzice exercitarea profesiei, prin clauza de exclusivitate
Legislatia UE impune noi reglementari pe piata muncii, dar si posibilitatea introducerii unor clauze abuzive in contractele de munca. Potrivit Avocatnet, doctrina din domeniu considera ca inadmisibile o serie de clauze care ingradesc dreptul la munca.
Incalcarea Constitutiei
In teoria, dar si in practica dreptului muncii sunt date ca exemplu negativ contractele de angajare cu dispozitii care anuleaza anumite prevederi ale Constitutiei Romaniei. Printre dispozitiile neconstitutionale se numara si clauza de exclusivitate, care presupune interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului.
Nu este valabila nici clauza de variabilitate, care se refera la posibilitatea angajatorului de a modifica elementele esentiale ale contractului de munca, pe parcursul executarii acestuia, numai prin vointa sa (unilateral). Codul Muncii are prevederi exprese in acest sens, la art. 42-48, iar salariatului ii este interzis (art. 38) sa renunte la drepturile sale.
Practicienii considera ca inadmisibila si clauza prin care partile contractului ar conditiona angajarea sau ar reglementa oferirea anumitor avantaje pentru salariati de inscrierea intr-o organizatie sindicala sau de parasirea acesteia.
Restrictii cu voie
Exista si clauze care par in defavoarea angajatului, admise de dreptul muncii, insa doar in anumite conditii. Este cazul clauzei de restrictie in timpul liber, prin care angajatorul solicita salariatului prestarea anumitor activitati in timpul liber. Acestea vor fi considerate incadrate in timpul normal de lucru. Drept urmare, timpul de lucru al salariatului pe zi lucratoare va fi (sau ar trebui sa fie) mai scurt.
sursa: cotidianul Cancan

Niciun comentariu: