marți, 26 februarie 2008

Hrana si sindromul premenstrual

Menstruatia este un moment important pentru purificarea si regenerarea tesuturilor intregului corp, deoarece impreuna cu sangele se elimina multe substante toxice produse de organism in timpul activitatilor sale biologice normale. Este bine sa se evite ca dupa aceasta proces de eliminare a deseurilor metabolice sa se supraincarce corpul cu alimente care se digera sau se asimileaza cu dificultate.

Este indicat sa se reduca alimentele cu mare continut proteic (oua, branzeturi, carne, peste), cele bogate in grasimi animale (unt, smantana, salamuri) si alimentele conservate, cafeaua, ceaiul si zaharul alb. Inainte de menstruatie, se limiteaza pe cat posibil consumul alimentelor de mai sus, iar pentru masa de seara se recomanda o salata de fructe sau o salata proaspata de verdeturi crude.

In timpul ciclului este util sa se creasca ingestia de lichide, mai ales apa minerala, la distanta de mese, pentru a asigura fluiditatea sangelui.

Specifica pentru aceasta perioada din ciclu este si retentia de lichide deoarece unii hormoni pot induce retinerea de saruri in organism. Cu cit se retine mai mult sodiu, cu atit exista mai multe lichide in tesuturi. Pentru a nu se intampla acest lucru trebuie sa se consume mai multe produse bogate in calciu si plante verzi. Printre simptomele sindromului premenstrual se numara oboseala, constipatia, dispozitie schimbatoare. Pentru a usura aceste afectiuni trebuie sa se consume multe fructe si legume, cereale integrale, peste si trebuie redus consumul de zahar, sare, carne, grasimi animale, alcool, cafea si tutun. S-a demonstrat de asemenea ca vitaminele din grupul B, in special vitamina B6, ca si exercitiile fizice usoare, ca mersul pe jos in fiecare zi, reduc mult aceste simptome.

Un element al carui nivel fluctueaza foarte mult in timpul menstruatiei este fierul, mineralul care, impreuna cu alte substante, formeaza hemoglobina, responsabila de transportul oxigenului spre celule si a dioxidului de carbon spre plamani. Femeile au o nevoie mai mare de fier decit barbatii, de circa 16 mg/zi pentru a compensa pierderea din timpul menstruatiei, cam 1 mg/ zi de singerare.

Carenta de fier cauzeaza anemia, aceasta afectind in special femeile. Simptomele anemiei sint oboseala si lipsa de aer. Surse de fier sunt ficatul, carnea, galbenusuri de ou, legume, nuci si plante verzi. Asimilarea fierului e diminuata de produse ca fibre, alcool si acidul tanic din ceai.
Healthy - sanatate si diete

Niciun comentariu: