miercuri, 21 mai 2008

“Suflete la preţ redus ”, o carte plina de surprize




Eugen Ovidiu Chirovici şi-a lansat marţi seara, la Matnas Hadar (Beiteinu), romanul “Suflete la preţ redus ”, o ficţiune surprinzătoare chiar şi pentru cei obişnuiţi cu canoanele postmodernismului, dar o adevarată bucurie a lecturii. Limbajul este simplu în aparenţă dar stăpânit cu măestrie, spumos şi plin de înteles pentru cel care ştie să vadă dincolo de cuvinte. Cititorul poate râde in hohote urmarind hilarele aventuri bahice ale groparului Kalman si poate lacrima alaturi de Maria Mireasa, cea care vorbeste la telefon cu Dumnezeu. Personaje precum cumparatorul de suflete, prim-secretarul Ion-Ivan pentru prieteni - Stacanov, prostituata Varvara Cocos zisa "Bibica", isi gasesc cu greu precedente in literatura romana poate tocmai pentru că sunt inspirate dintr-o realitate atât de grotescă şi de apropiată , care acum a devenit poveste. Eugen Ovidiu Chirovici construieste cu un umor irezistibil o fresca baroca a comunismului redus la esenta sa cea mai absurda: Impielitatul, societatea anonima ce-si propune sa cumpere suflete la pret redus. Cartea ne invită la râs, dar nu la râsu-plânsu care s-a transformat în sport naţional, ne invită la aducere aminte şi dacă nu la un exerciţiu de imaginaţie, despre o Românie care nu ne mai sperie pentru că iată am învăţat să ne vindecăm de trecut închizându-l în romane de ficţiune.
De profesie economist şi jurnalist, câştigător al premiului pentru jurnalism economic acordat de Clubul Român de Presă în 1999, Eugen Ovidiu Chirovici este autorul unor cărţi de facturi foarte diverse, de la ficţiune la analize economice şi politice: “Masacrul”, “Comando pentru general”, “România, zece ani după”, “Naţiunea virtuală. Eseu despre globalizare”, “Misterele istoriei. Religie, politică, bani”.“Suflete la preţ redus ” este, aşa cum ne-a mărturisit editorul său Ovidiu Enculescu, cel de-al treilea volum scos la editura RAO din Bucureşti. Eugen Ovidiu Chirovici ne-a mărturisit că una dintre cele mai emoţionante aprecieri referitoare la acesta a fost a unui tânăr din România, care i-a mărturisit că pe tot parcursul romanului a ras iar la ultima pagină a plâns. "Aceasta mi s-a părut într-adevăr cea mai sintetică, după parerea mea, caracterizare, a ceea ce am încercat să fac, pentru că asta am şi vrut să demonstrez, că cele mai importante şi mai grave lucruri pot fi spuse uneori cu umor. Cred că pe parcursul istoriei noastre, umorul s-a dovedit deseori o armă mult mai puternică decât tancurile şi dacă nu am ştiut uneori să facem revoluţii sau să ridicăm baricade, am ştiut însă să râdem" ne-a declarat scriitorul. Totodată ne-a mărturisit că romanul va fi pus în scenă în vara aceasta, premiera fiind anunţată pentru luna august. Regizorul Grigore Gonţa va monta piesa la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti.
Publicul s-a putut delecta ascultând un capitol din roman în lectura autorului şi mai apoi s-au întreţinut discutând despre jurnalism, literatură, viaţa socială şi politica din Romania contemporană.

Niciun comentariu: