marți, 12 august 2008

fara cuvinte


nu este un protest la adresa ICR-ului ci impotriva unui individ care a luat-o razna ca un cal naravas...
am scris asta pe romania-israel.com
Un om care sustine ca avem o cultura "second hand" a fost numit director al Institutul Cultural Roman.

petitia pentru demiterea lui HRP o puteti gasi aici:
http://www.petitiononline.com/hrpata/petition.html

faptul ca patapievici a permis organizarea unei asemenea orori din banii publici spune multe despre incapacitatea lui de a gestiona acesti bani in mod onorabil si in numele poporului roman.. atunci cand esti ambasadorul cultural al romaniei in lume nu iti poti permite asemenea gafe... expozitia are vadit mesaj antisemit, nu e o simpla intamplare folosirea tuturor simbolurilor iudaice ci o mizera refulare in plan pretins artistic si in numele libertatii de expresie...
ne intoarcem mereu in acelasi punct si constatam ca nu se invata niciodata lectia libertatii: ce spune constitutia tarii? repet pana cand am sa fiu inteleasa:
ARTICOLUL 30 Libertatea de exprimare(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

expozitia este o rusine, banii publici au fost cheltuiti in detrimentul imaginii unei romanii tolerante si patapievici nu trebuie lasat sa continue in acelasi stil...cu siguranta ca sunt in romania destule persoane competente care pot sa conduca institutia cu onoare si competenta
as spune mult mai multe, dar am prieteni la icr si mi-e jena de jena lor

care este raspunsul lui HRP?
Rl online
Joi, 07 August 2008
"Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, a caracterizat scandalul generat de expozitia "Freedom for Lazy People", vernisata de ICR la New York, drept o "mistificare de proportii". El sustine ca "nu exista nicio o baza pentru acuzatiile de sexism, nazism sau antisemitism".

Reactia lui Patapievici vine dupa ce o publicatie romaneasca din New York a publicat un articol cu titlul "Zvastica si sex in vitrina ICR-New York!". Exponatul care l-a scandalizat cel mai mult pe autorul articolului a fost "o jucarie, un calut care - atentie! - in portiunea dorsala, pe pulpa spate, are pusa o zvastica germana". In urma acestui articol, Nicolae Vacaroiu a solicitat Comisiei de cultura a Senatului, condusa de Adrian Paunescu, sa demareze o ancheta privind activitatea ICR, anunta Hotnews.
"Nu poti sa spui 'expozitia asta este nasoala pentru ca nu imi place mie', si atunci spui ca 'expozitia e nasoala pentru ca e nazista, antisemita si sexista", a comentat Patapievici, intr-o conferinta de presa.
El a demontat acuzatiile aduse, intrebandu-se ce s-ar fi intamplat daca respectivul ponei ar fi fost expus in anii '30 in Germania nazista. "Credeti ca al treilea reich v-ar fi trimis zdup sau v-ar fi laudat in academia nazista? Va asigur ca nu v-ar fi laudat nimeni!"

Patapievici: Suntem in zona patologicului

In ceea ce priveste o alta pictura ca a starnit acuzatii si comentariile unor critici, care au afirmat ca lucrarea sugereaza, de fapt, ca "Moise ii spune lui David ca vor sa faca sex", Horia-Roman Patapievici a afirmat ca deja "suntem in zona patologicului, nu are legatura nimic cu nimic".
El s-a intrebat ce rost mai are analiza activitatii Institutului, in conditiile in care seful Comisiei s-a antepronuntat, declarand ca "trebuie, in fine, ca acest ICR sa fie supus oprobiului public".

Comisia sustine ca va verifica modul in care ICR cheltuieste banii publici

Andrei Alexandru, purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, a sustinut ca, prin acest control, se va verifica daca ICR isi respecta statutul definit prin lege si modul in care sunt cheltuiti banii publici.
El a invocat o serie de semnale din presa, dar si de la Curtea de Conturi, care au aratat ca "banii publici nu sunt cheltuiti asa de ortodox". "In niciun fel nu dorim sa intram pe terenul minat al criticii artisitice, ci sa vadem daca acest institut cheltuieste banii legal", a spus Alexandru.

NYPD: Expozitia nu incalca legile americane

Pentru expozitia "Freedom for Lazy People", ICR a invitat, in premiera curatoriala (fiind primul institut cultural european care face o expozitie de street art in SUA), trei street artisti romani - Nuclear Fairy, IRLO si Omar, care au realizat, in tara, lucrari pe peretii marilor orase, dar si in spatii precum librariile Carturesti din Bucuresti si Cluj, terasa Teatrului National din Bucuresti, calcanul de pe strada Arthur Verona sau skate park-ul din Herastrau, printre altele, noteaza NewsIn.
Expozitia a fost sustinuta de cea mai puternica comunitate online din zona de street art, Wooster Collective, iar cei trei artisti au fost invitati apoi de scenografa Marina Draghici si de regizorul-coregraf Bill T. Jones (laureat al Tony Award si un nume de referinta pe Broadway) sa picteze sala teatrului 37 Arts din New York, unde va avea loc, la inceputul lunii august, premiera spectacolului dedicat legendei muzicii africane Fela Kuti.
Pe langa criticile din New York Magazin, un alt membru al diasporei, Robert Horvath, a sesizat politia privind caracterul antisemit, obscen si ilegal al expozitiei organizate de ICR New York. Cei patru ofiteri ai NYPD, care au vizitat galeria pe 25 iulie, au ajuns la concluzia ca sesizarea fusese o alarma falsa si ca expozitia nu incalca legile americane si nici nu contine imagini ofensatoare.
Pe 30 iulie, aceeasi revista publica editorialul lui Grigore L. Culian, sub titlul "Clanul Patapievici, Suteu si Nea... Goe", care reia atacurile la adresa expozitiei si a echipei ICRNY."

***

Si ceea ce am citit zilele trecute in presa electronica referitor la asa-zisa scriere eseistica a acestui personaj care se dovedeste numai un simplu individ imatur si plin de emfaza, enervant si prolix, care ne ia peste picior in termeni pomposi de parca e singurul care s-a dus la scoala si stapaneste proprietatea termenilor si conceptele filosofiei...care exagerand in folosirea sofismelor ieftine si in orientare neo-liberala extrema, anti-romaneasca, intoleranta ideologic....in fond, constat ca scrie ca un "baiat de baiat", folosind un argou pe care cu greu hartia il rabda si care il descrie ca fiind un simplu "pseudo" si atat...

***

Trebuie sa-si ceara scuze de la poporul roman, sa fie pus undeva unde banii publici nu mai sunt la dispozitia lui iresponsabila si sa i se impute public daunele materiale si morale...
Eu am semnat petitia, continuati lista si voi daca va simtiti responsabili, implicati si... romani!!!

am scos de pe net extrase din cartea lui scoasa la Humanitas in 1996, "Politice"


Pagina 63: "Privit la raze X, trupul poporului roman abia daca este o umbra, el nu are cheag, radiografia plaiului romanesc este ca a fecalei: o umbra fara schelet, o inima ca un cur, fara sira spinarii. Toata istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Cind i-a lasat romanii pe daci in formula hibrida straromaneasca., ne-a luat la urina slavii, se cheama ca ne-au plamadit din aceiasi clisa, daco-romano-slavi, ma rog. Apoi ne-au urinat la gard turcii: era sa ne inecam , asa de temeinic au facut-o. Demnitatea noastra consta in a ridica mereu gura zvintata, iar ei reincepeau: ne zvintam gura la Calugareni, ne-o umpleau iar la Razboieni, si asa mai departe, la nesfirsit. Apoi ne-au luat la urina rusii, care timp de un secol si-au incrucisat jetul cu turcii, pe care in cele din urma, avind basica udului mai mare ( de betiile....) , i-au dovedit. Noi ne-am zvintat putin inainte de 1866 si 1940, cu intermitente, apoi ne-au luat iar, insa acum, inovatie, au inceput sa urineze si unii romani peste romani. Valea Plingerii a fost transformata de romani pentru romani, intr-o vale a urinei corosive. Care era mai smecher se suia in capul vecinului si-l pisa. Si cum toti romanii e destepti, urinarea a fost, din, noul nostru pasopt incoa, generala. O suta de ani, atit a durat Romania in spirit. In rest, valuri si valuri de urina.

Pagina 23: "Sunt bolnav de Romania asa cum cancerosii sunt incurabili de cancerul lor: aproape incontinuu imi e rusine ca sunt roman..."

Pagina 34: "Suntem un popor cu substanta ratata. Oriunde te uiti vezi fete patibulare, ochi mohoriti, maxilare incrincenate, guri vulgare, trasaturi rudimentare, o vorbire agramata si bolovanoasa. Moralmente, tonul general este dat de lasitate si ticalosie, de vanitate si egoism meschin, de inertie joasa si delatiune lipsita de remuscari, de inginfare si birfa....Un neam flecar si lipsit de Dumnezeu... Un astfel de popor urgisit nu prin soarta ci prin mediocritatea sa, ce semn mai poate astepta, decit poate semnul infamant a lui Iuda.

Pagina 46: " Imi e rusine ca sunt roman... aceasta masa degenerata, inginfata, proasta, si rea, care profaneaza, in nemasurata-i nerusinare, tot ce atinge, in limba-i clevetitoare.

Pagina 47: Letarigia gnostica a materiei din care romanii sunt facuti... ce este aceea <> e mai degraba tenebroasa... e o intrebare la care se raspunde prin violenta, ura, si suturi in cur..."

Pagina 49: " Puturosenia abisala a statutului nostru suflet romanesc... spirocheta romaneasca isi urmeaza cursul pina la eruptia tertiara, subreptice,(?) tropaind vesel intr-un trup inconstient, pina ce mintea va fi in sfirsit scobita: inima devine piftie iar creerul un amestec apos."

Pagina 54: Romanii, sunt una cu cancerul care-i roade. Chirurgia este neputincioasa".

Pagina 55: " Pina azi, noi tropaim voiosi in jurul pestilentiei noastre, care - condamnare sigura - nu ne pute. NU NE PUTE... Asemeni adevaratilor damnati, romanii urasc tot ce i-ar putea reinvia..."

Pagina 56: Cu-o educatie pur romaneasca nu poti face NIMIC. E ca un madular bine crescut, dar caruia ii lipseste nervul. Si cum impotenta nu te vindeca de fantasme, dintre neputinciosi e cel mai buvaric(?)... Ce e poporul roman daca e sa renuntam la romanii detestabili ? O fictiune de biblioteca, ceva anaerob, o mincare sintetica..."

Pagina 64: " Romanii nu pot alcatui un popor pentru ca valoreaza cit o turma: dupa gramada, la semnul fierului rosu..."

Pagina 69: "Trebuie sa ne smulgem din viata noastra de minciuni care este Romania. Romana este o limba in care trebuie sa incetam sa mai vorbim, sau... sa o folosim numai pentru injuraturi...."

Pagina 72: "Romanii - un popor care traieste fara speranta, numai din disperari orizontale..."

Pagina 74: Stefan cel Mare - pe care melodrama nationala, in ciuda nenumaratelor curvii si ucideri, l-a declarat <>..."

Pagina 75: "Originalitatea politica a lui Mihai Viteazul, poate fi inventia retrospectiva a lui Balcescu..."

Un comentariu:

Anonim spunea...

Exista o boala veche care in ultima vreme a luat forme si proportii ingrijoratoare.
Lipsa de rasponsabilitate si de probitate.
Prinsi cu ocaua mica,banuitii se prezinta totdeauna albi ca neaua,desigur sunt victima invidiilor politice,lucraturi din culise, incompetenta judecatorilor este evidenta...
Rar,foarte rar cineva isi da demisia sau recunoaste cu fair-play -"am gresit".
Si este cu atat mai ingrijorator cu cat fenomenul incepe din scoala,leaganul educatiei.