luni, 26 aprilie 2010

codex aureus

cautand informatii despre alba iulia de astazi am gasit ceva ce mi-a atras atentia cu destul interes.. codex -aureus...e plina transilvania noastra de biblioteci extraordinare si tabarele de rahaturi de doua parale

La sfarsitul anilor ’60, Ceausescu a reusit sa se faca simpatic in Occident si a cerut un imprumut de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru retehnologizarea industriei Romaniei si urbanizarea socialista. Pentru a intra in posesia banilor, Ceausescu a garantat cu o carte: Codex Aureus.

Manuscrisul a fost realizat intre anii 778 si 820, in timpul lui Carol cel Mare. Volumul s-a flat mai intai la manastirea Lorsch din Germania, apoi, in secolul al XVI-lea a fost dus la Heidelberg, de unde, in 1622, in urma jefuirii bibliotecii de acolo de catre soldatii angajati in razboiul de 30 de ani, a fost rupt in doua ca sa poata fi vandut mai usor, detasandu-se copertele.

Prima jumatate, cea mai bogat ilustrata, a juns in biblioteca contelui Migazzi - cardinal de Viena - care o vinde apoi lui Ignat Batthyani, episcopul de Alba Iulia. A doua parte a cartii a ajuns in biblioteca Vaticanului, unde se pastreaza sub clopot de sticla protejat de complicate sisteme de alarma.

Copertele, lucrate in fildes, sunt conservate – una in British Museum din Londra, iar alta la Museum Sacro din Roma. Manuscrisul este un evangheliar, de unde si numele – Evangelium Scriptum cum auro pictum habens tabulas eburneas (Evanghelie scrisa cu cerneala de aur avand table de fildes). Fiecare pagina are textul scris in folio, inconjurat de chenare de o mare varietate.

Doar paginile care stau in fata au acelasi chenar, in rest sunt alte chenare, variate ideatic si coloristic.
Revenind la episcopul romano-catolic Ignat Batthyani, acesta cumpara in 1792 o cladire care apartinuse calugarilor trinitarieni, ordin desfiintat de imparatul austriac Iosif al II-lea, si-l transforma in "institut carturaresc". Aici ajung toate documentele stranse de episcop, inclusiv Codex Aureus.

sursa:hotnews.ro

Un comentariu:

Unknown spunea...

De care Codex Aureus vorbeşti? De cel care nu mai este? Ceauşescu a garantat cu el un împrumut. Democraţii de azi l-au dat pe gratis cu câţiva ani ăn urmă.
Te întreabă un bălgrădean şi te salută: noa serbus tu gragă "