Aceasta afectiune apare pe fondul deficitului de hormon estrogen, hormon care nu mai este secretat in cantitati suficiente de ovare, care la menopauza se atrofiaza.
In absenta acestui hormon, la femei apar tulburari in asimilarea si fixarea calciului, fapt ce duce cu timpul la slabirea oaselor, care la investigatiile radiologice arata nu ca o masa compacta, ci cu o anumita porozitate, de unde si numele de osteoporoza.
S-a aratat insa ca acest deficit de hormon estrogen poate fi compensat de o alimentatie reintineritoare, menita sa relanseze activitatea hormonala. In aceasta alimentatie este esentiala renuntarea la produsele toxice, iar aici, la loc de "frunte" se afla carnea, zaharul si alimentele cu aditivi sintetici.
Trebuie preparata asa numita hrana vie, pe baza de legume si fructe proaspete, la care se adauga cerealele nedecorticate, semintele oleaginoase si leguminoasele. Mai mult, printre alimentele reintineritoare sunt multe care contin chiar acest hormon estrogen, in stare naturala.
Iata cateva dintre ele:
- maslinele negre consumate ca atare si uleiul din masline, obtinut prin presare la rece (poarta denumirea comerciala de ulei extravirgin). Se consuma din belsug, insa nepreparate termic (in salate).
- germenii de grau - sunt o adevarata sursa de hormoni naturali. Se consuma 2-3 linguri pe stomacul gol, de obicei in combinatie cu miere, pentru a le da un gust mai placut.
Pentru persoanele care in timpul regimului cu multe cruditati resimt acut senzatia de foame este indicata si adaugarea a cateva lingurite de nuca rasa la germenii de grau cu miere.
- laptisorul de matca - se iau 0,5-2 ml pe zi din acest produs apicol extrem de puternic.
La magazinele apicole specializate acest produs se gaseste dizolvat in miere sau sub forma de drajeuri (asa numitul laptisor de matca liofilizat).
O cura cu laptisor de matca se tine doua saptamani, dupa care se face o pauza de patru saptamani.
Alte alimente esentiale pentru relansarea activitatii hormonale sunt:
radacina de telina cruda si frunzele verzi de telina, soia boabe si mai ales germenii de soia, fulgii de ovaz, miezul de nuca, semintele de floarea-soarelui neprajite, susanul pasta (asa numita tahina) si sub forma de seminte neprajite.
Tinctura de marar (Un medicament redutabil in lupta cu osteoporoza)
Semintele si florile unor plante aparent banale au niste efecte hormonale care i-au uimit pur si simplu pe oamenii de stiinta.
Semintele de telina, de pilda, au un efect extraordinar de stimulare a glandelor sexuale si suprarenale, in timp ce florile morcovului sunt un reglator hipofizaro-gonadotrop exceptional.
Semintele de marar au un efect estrogen redutabil. Efecte exceptionale si in reglarea ciclului menstrual, dar si in cresterea sanilor si combaterea hirsutismului (cresterea anormala a parului, in anumite zone).
Fara a avea un efect estrogen extrem de puternic, cum ar fi cel al radacinii de lemn dulce, tinctura de seminte de marar este foarte eficienta si potrivita in tratamentul osteoporozei din mai multe motive:
- este foarte usor de administrat si este asimilata imediat de catre organism.
- este tolerata si in cazul persoanelor cu predispozitie spre afectiuni tumorale benigne sau maligne (spre deosebire de remediile cu efect estrogen foarte puternic).
- poate fi luata in cure de lunga durata, de ordinul lunilor - element extrem de important in tratamentul osteoporozei, care este de regula de lunga durata.
Cum obtinem tinctura de marar
Tinctura se prepara din 20 de linguri de seminte de marar, care se amesteca cu jumatate de litru de alcool alimentar de 70¡, dupa care se lasa la macerat 8 zile si se filtreaza. Se trage in sticlute mici, inchise la culoare.
Cum se administreaza tinctura de marar
Se ia 1 lingurita de tinctura dizolvata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi. Tratamentul dureaza minimum 6 luni.
Valea Electronicii
Acum 5 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu