vineri, 10 iulie 2009

avocado

un material foarte interesant care m-a invatat cum sa obtin o plantuta de avocado si ce sa fac cu ea casa nu moara in primele saptamani, gasit pe casasigradina

Inmultirea plantei:se face cel mai adesea din sambure. Acesta este supsendat cu ajutorul unor betisoare, scobitori mai lungi sau paste de pix deasupra unui pahar cu apa, in care este lasat scufundat cam o treime. Paharul este lasat apoi intr-un loc cald, luminos dar ferit de actiunea directa a razelor. Pe masura ca nivelul apei scade, se completeaza cu apa de la robinet. Intr-o perioada de 2 pana la 6 saptamani, radacinile si plantula vor incepe sa se dezvolte. Cand tulpinita a crescut suficient si ii apar primele doua frunze, aceasta se taie de la jumatate si se lasa sa creasca din nou (in acest fel, coroana plantei obtinute va fi mai bogata). Se transplanteaza intr-un ghiveci cu pamant bine ingrasat si drenat. Ghiveciul se poate muta chiar si in razele directe ale soarelui. Se va uda moderat.
• Daca frunzele se ingalbenesc, este semn ca planta primeste prea multa apa. Este bine sa solul din ghiveci sa fie lasat sa se usuce intre doua udari.
• Daca frunzele devin maronii si petiolul lor se usuca, pHul solului din ghiveci este prea ridicat (alcalin); in acest caz, se uda din abundenta (se poate chiar scufunda intr-o galeata cu apa) dupa care se lasa se scurga. Se repeta tratamentul de cateva ori. Este bine de retinut ca avocadoului ii place un sol usor acid, cu valori de pH cuprinse intre 6 si 6.5

o data pe an, de preferinta primavara, plantei I se administreaza un ingrasamant recomandat NPK 7:4:2
Sfat: pentru a mentine un pH usor acid al solului, in ghiveci se adauga un strat de mulci. La suprafata solului se presara un strat de aproximativ 1 cm grosime din scoarta de copac maruntita sau chiar amestec de talas.


Un avocado obtinut direct din samanta cel mai probabil nu va fructifica. Pentru a ajunge la maturitate, planta are nevoie de cel putin 10 ani. De aceea, pentru a va bucura de un avocado care infloreste si fructifica puteti sa il altoiti atunci cand tulpina lui se lignifica si devine groasa cat un creion.

Niciun comentariu: