miercuri, 15 iulie 2009

Ce sunt hormonii si cum functioneaza ei?

sursa:femina.ro

Diversi hormoni au fost pusi in legatura cu starile de depresie, stres, anxietate, incredere, uitare, generozitate, etc.

Specialistii sunt de parere ca indiferent cat de complicata pare dorinta erotica, intreg comportamentul uman este dictat de activitatea hormonilor. Hormonii influenteaza reactiile corpului uman la diversi factori externi, asa cum se intampla si in cazul animalelor.

Tratamentul cu hormoni este utilizat in spitale in cazuri de anemie, suprasolicitari cauzate de stres, sau probleme ale memoriei. Noi cercetari se fac si in ceea ce priveste efectul acestui tip de tratament in autism, obezitate sau depresie.

Ce sunt hormonii si cum functioneaza ei?

Hormonii sunt de fapt chimicale eliberate de celule din corp, care influenteaza activitatea celorlalte celule din organism. Ei sunt esentiali in procese complexe care se produc in organism, precum cele legate de crestere si dezvoltare, metabolism, fertilitate, si cam tot ceea ce organismul "face" pentru a functiona.

Hormonii dirijeaza schimbarile care apar la pubertate, afecteaza sistemul imunitar si pot modifica comportamentul. Fiind secretati de o retea de glande endocrine si distribuiti in sange, ei pot interctiona cu toate organele interne, pentru a putea coordona actiunile si reactiile acestora, in diverse stari.

Care sunt hormonii si ce fac ei?

Tot mai multe studii se concentreaza pe rolul hormonilor in organism. In multe cazuri s-a constatat ca anumiti hormoni indeplinesc mai multe roluri. Oxitocina, de exemplu, care stimuleaza contractia uterului si a vaselor care "transporta" laptele la sani, are si un rol important in generarea empatiei.

Un spray pe baza de insulina, hormonul care regleaza nivelul zaharului din sange, este folosit in tratarea amneziei; iar testosteronul, care ajuta la conturarea atributelor masculine, este folosit pentru ridicarea nivelului de zahar din sange, in cazul barbatilor bolnavi de diabet.

Prolactina ( sau PRL) - hormonul care asigura producerea de lapte de san la mamele care alapteaza, a fost descoperit in cantitati mari la tatii care sunt foarte grijulii cu copiii lor.

In cazul baietilor cu un comportament anti-social sever, a fost descoperit un nivel ridicat de cortisol.

*Insulina

Este un hormon produs de celulele beta, in pancreas. El ajuta organismul sa asimileze si sa foloseasca glucoza din alimentele consumate.

*Prolactina

Este un hormon secretat de glanda pitulara si apare in exces in perioadele stresante, de sarcina sau alaptare. Prolactina a fost asociata numai cu grija materna, insa cercetari recente au pus acest hormon in legatura si cu comportamentul tatilor.

*Progesteron

Este un hormon secretat de placenta si de corpus luteum (conglomerat de celule ovariene care apare in timpul procesului de ovulatie) si este cel care pregateste organismul pentru sarcina. In timpul sarcinii, tot progesteronul este cel care mentine corpul in conditii optime, pana la nastere.

Acest hormos se pare ca are o stransa legatura cu starea de spirit. Vizionarea unui film romantic ridica nivelul de progesteron in organism, cu mai mult de 10 procente, ceea ce-i face pe parteneri sa se apropie. Asa se face, dupa cum spun cercetatorii, ca oamenii care sunt mai orientati catre relationare prefera filmele romantice, in timp ce persoanele motivate de putere, prefera filme de actiune si cu mai multa violenta.

*Cortisol

Secretat de glandele suprarenale, cortisol este implicat in diverse mecanisme si procese ce au loc in organism, precum: reglarea presiunii sangelui, functionarea sistemului imunitar si asimilarea glucozei. Cea mai comuna asociere a acestui hormon este cu starea de excitare nervoasa.

O crestere insignifianta a nivelului de cortisol poate fi rezultatul unei activitati crescute a creierului si a unei sensibilitati scazute la durere.

*Oxitocina

Este un hormon produs in special de hipolatamus (parte a encefalului - creierul mare) si este eliberat in organism prin glanda pitulara. El stimuleaza contractia uterului si a vaselor care transporta laptele la sani. Studiile arata ca femeile care secreta un nivel ridicat de oxitocina sunt mai calme decat cele care nu-si alapteaza bebelusii.

*Estrogen

Este un hormon produs de ovar, testicule si placenta ce indeplineste diferite roluri (atat la femei cat si la barbati), printre care si conturarea caracteristicilor feminine. In timpul ovulatiei, estrogenul este raspunzator de asigurarea unui mediu propice implantarii si dezvoltarii embrionului.

Mai mult decat atat, se pare ca acest hormon este cel care le face pe femei sa fie atractive, in ochii barbatilor.

Alti cercetatori sunt de parere ca estrogenul este cel care le ajuta pe femei sa sofeze cu mai multa atentie decat barbatii, fiind implicat si in acea activitate creierului care stimuleaza atentia si flexibilitatea mentala.

*Aldosteron

Produs de glandele suprarenale, acest hormon actioneaza in rinichi si este cel care asigura un nivel optim de sare in sange.

O serie de cercetari se fac pentru ca aldosteronul sa fie folosit in tratarea hipertensiunii.

*Eritropoietin (epo)

Este un hormon produs de rinichi si care favorizeaza producerea de celule rosii. Epo este folosit cu succes in tratarea anemiei si se se fac cercetari pentru a-l introduce intr-un tratament pentru depresie. Testele au aratat insa ca are legatura si cu procesele care favorizeaza sentimentele.

*Testosteronul

Este un hormon sexual, produs de testicule care are un rol esential in dezvoltarea organismului in faza de pubertate. La barbati, testosteronul ajuta mentinerea densitatii oaselor, distributia grasimii in organism, mentinerea masei musculare, producerea celulelor rosii dar si a spermei. Testosteronul este de asemenea raspunzator de dezvoltarea organelor sexuale masculine si conturararea caracteristicilor masculine. Femeile au o cantitate mai redusa de testosteron, care este produsa in ovare, cu rolul de a mentine forta muschilor si a oaselor si de a mentine libidoul la un nivel ridicat.

Cercetatorii au descoperit ca fetele care au un nivel ridicat de testosteron in organism sunt mai atrase de jucariile "baietesti" (masinute, pistoale, soldatei, etc) si sunt mai interesate sa se joace cu baietii.

*Oxintomodulin

Este hormonul eliberat de intestinul subtire in timp ce se persoana mananca, si el este cel care poate ajuta in procesul de slabire.

Testele au aratat ca cei injectati cu acest hormon (pentru a se produce o cantitate mai mare in organism) au pierdut, in medie, 2.3 kg, in patru saptamani. Un alt hormon, ghrelin este cel care "dicteaza" creierului cand este timpul pentru masa.

Niciun comentariu: