marți, 11 martie 2008

Persepolis



Autoritatile libaneze au interzis difuzarea in cinematografe a filmului Persepolis de teama ca ar putea exacerba situatia politica si asa fragila in tara.

Pelicula de animatie a fost apreciata de critici inca de anul trecut, cand a fost prezentata in cadrul festivalului de film de la Cannes, iar in februarie anul acesta, Persepolis a primit si o nominalizare la premiile Oscar. Filmul autobiografic, se bazeaza pe cartea de benzi desenate a regizoarei Marjane Satrapi si este o poveste despre maturizare in Iranul cuprins de revolutia din 1979.

Teheran 1978: Marjane, opt ani, se gandeste la viitor si se viseaza un profet care salveaza lumea. Rasfatata de niste parinti moderni si cultivati, foarte legata de bunica sa, ea urmareste cu bucurie evenimentele ce duc la izbucnirea revolutiei care va duce la caderea Sahului si a regimului sau. O data cu instaurarea Republicii Islamice, vine timpul "comisarilor revolutiei" care dicteaza oamenilor pana si cum sa se imbrace si le impun reguli stricte de comportament. Marjane, care e obligata sa poarte voalul islamic, se viseaza o adevarata revolutionara. Curand razboiul impotriva Irakului aduce bombardamente, lipsuri si disparitia celor apropiati. In interiorul tarii, represiunea devine tot mai severa. In acest context din ce in ce mai dificil, limba ei ascutita si atitudinea sa rebela devin suspecte. Ca s-o protejeze, parintii ei iau hotararea s-o trimita in Austria. La Viena, Marjane traieste, la paisprezece ani, a doua revolutie din viata sa : adolescenta, libertatea, emotiile iubirii, dar si exilul, singuratatea si sentimentul de a fi altfel decat ceilalti.

Niciun comentariu: