miercuri, 30 aprilie 2008

marți, 29 aprilie 2008

scriu atat de rar...

un fel de apocalipsa

ma simt ca un dinte tocit,
ca o rochie de mireasa murdara, ca un fluier umflat de apa otravita,
ca un carusel ruginit...

ca un etaj caruia i s-au naruit scarile, suspendat intre maine si ieri ma simt,
ca un inger caruia i-a naparlit aripa,
ca o stea cazuta,
ca un apus mucegait...

cineva tipa la mine... prin timpanul meu spart...
lumea nu mai e decat un tipat asurzitor, un vuiet, o ameteala...
un macel...

nu se mai vinde nicaieri clorofila, nici vin,
nu ne mai putem ineca si nici arunca de sus,
mana cereasca s-a transformat in venin...

cineva arunca cu vorbe in mine...prin ochiul meu spart...
prin inima mea lichida, prin rabdarea mea...

ce culoare are iubirea?
mereu am simtit ca e verde

An Evening with Elie Wiesel - To Benefit the Children of Aleh


Guest Speaker - Elie Wiesel - Nobel Prize Winner
Guest of Honor - Rabbi Yeoshiau Yossef Pinto, Shlita
Chairman - Jack Avital
Master of Ceremonies - Stanley Chera

May 7, 2008 • 6:30 PM
Shaare Zion Ballroom
2022 Ocean Parkway, Brooklyn, NY

This Special Education School will offer Aleh’s children the opportunity to travel to school just like other children. The new campus will be located in Pardes Katz, a 10 minute-drive from Tel Aviv, and will have the capacity to service 200 children, with 24 special education rooms and classes ranging from kindergarten through high school.

Therapy rooms will offer:

Occupational Therapy
Physiotherapy
Speech Therapy
Rehabilitative Technology Therapy
Animal Therapy
Music and Art Therapy.
Snoezelen Room Offering Controlled Sensory Stimulation
The School will also include an Olympic-sized pool to provide daily hydrotherapy treatments, a workshop for the development of specialized equipment,

and a spacious outdoor rooftop playground. In addition, an early childhood wing will offer an intense early intervention program, with the goal of helping children mainstream into regular educational frameworks.

For more information please contact our office
5317 13th Avenue, Brooklyn, NY 11219
Tel: 718-851-4596
Fax: 718-851-4597
or email gitty@alehfoundation.org or jackievital1@aol.com

luni, 28 aprilie 2008

expozitie la noi in krayot

Deschiderea festiva a expoziţiei celor douăzeci şi sapte de artişti plastici israelieni, originari din România va avea loc sâmbătă, 3 mai 2008, la orele 18.30, la Auditorium "Eshkol Pais" din Kiryat Haim.
Expoziţia se va bucura de participanţi onorabili din conducerea organizaţiei A.M.I.R. şi va fi urmată de un bogat program artistic. Vor fi acordate cu acest prilej diplome de excelenţă câtorva personalităţi ajunse la vârsta senectuţii, care au strâns în decenii de slujire a artelor plastice un bogat şi nepreţuit bagaj.
Oaspete de onoare : Ambasadorul Romaniei in Israel, excelenta sa dl Eduard Iosiper

Tarta Mascarpone

Specific: italian
Timp preparare: laborios
Nr. portii: 12
Calorii: 400 cal.


Ingrediente

Pentru aluat

250 g faina
1 lingura zahar
coaja rasa de lamaie
1 praf sare
150 g margarina

Pentru umplutura

1 kg capsuni
1 lingura amidon
5 oua
125 g zahar
suc de lamaie
200 g Mascarpone


Mod de preparare

Se amesteca intr-un castron faina, zaharul, coaja de lamaie si sarea. Se rade deasupra margarina fulgi si se toarna 4 linguri de apa rece, se amesteca totul din nou cu furculita;

Aluatul se preseaza cu mainile, formandu-se o bila, care se infasoara intr-o folie si se baga in frigider 30 minute;

Se paseaza jumatate din capsuni, se amesteca cu amidonul, ouale, zaharul si crema Mascarpone;

Se incinge cuptorul, se unge cu grasime o forma rotunda, se pune aluatul in ea imbracand bine forma. Se pastreaza putin aluat, cu care se orneaza cu furculita formandu-se frunzulite decorative si o margine creponata;

Piureul de fructe de aseaza in forma si se garniseste cu marginea decorativa, cu frunzulite, se da la cuptor cca 30 minute, cand se scoate se orneaza cu restul de capsuni taiate felii.

joi, 24 aprilie 2008

citeste si bucura-te si tu

am gasit in ziua.ro
Proteina care blocheaza cancerul la san
da si tu mai departe


Cercetatorii au descoperit o proteina care poate reduce malignitatea tumorilor mamare si le permite medicilor sa prevada daca metastazele risca sa se extinda sau nu, potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences."Aceasta proteina blocheaza progresia tumorii", a spus autorul studiului, Kent Hunter, de la Institutul national de oncologie din apropiere de Washington, citat de Mediafax.Cercetatorul si echipa sa au descoperit ca pot incetini semnificativ procesul de crestere a tumorilor canceroase mamare si impiedica propagarea bolii in restul organismului.Totusi, avertizeaza Ken Hunter, vor mai trece multi ani pana ce descoperirea va putea avea o aplicatie clinica. Studiul a fost realizat pe soareci de laborator, carora cercetatorii le-au implantat copii suplimentare ale genei care codeaza aceasta proteina in tumoare.Chiar si in conditiile in care tumorile nu sunt eliminate, acestea se dezvolta mult mai lent decat cele care nu au fost stimulate pentru a genera o supraproductie a acestei proteine. Pe plan molecular, tumorile sunt mai putin maligne si nu se mai propaga in organism. "Ceea ce ne intereseaza este cum putem obtine acest rezultat pe alte cai (...), pentru a gasi un medicament care poate activa gena in tumori", a spus Kent Hunter.Prezenta sau absenta acestei proteine poate ajuta si la determinarea riscului de metastaza. "Putem astfel sa evitam ca pacientii sa sufere din cauza inconvenientelor suplimentare", a spus cercetatorul. (D.M.V.)

primit pe mail de la ali

femeie, traieste-ti viata si fa un copil cat iti mai canta hormonii.. pentru ca poti sa-l faci si asta-i rostul tau...

Odată, la serviciu, am dat de o colegă nervoasă la toaletă. Ieşise din cabină, îşi netezea fusta si bombănea: "Ştii bancu' ăla cu Iţic?". N-am ştiut dacă vorbeşte cu mine, aşa că am mormăit incert, în aşa fel încît, la o adică, să reiasă că eu de fapt cîntam. A continuat şi m-a scăpat astfel de propria-mi mutră buimacă: "Cică se ruga Iţic toată ziua la Dumnezeu: dă, Doamne, să cîstig la loterie! Ajută-mă, Doamne, să cîstig la loterie, hai, Doamne, zău, de ce nu mă ajuti şi pe mine să cîstig la loterie?! La un moment dat, Dumnezeu, agasat de atîta văicăreală, se repede la el: mă, Itic, pe cuvînt că te-am auzit si m-am străduit din răsputeri, dar te rog frumos, ajută-mă şi tu puţin: joacă la loterie!".
Am hăhăit cu ea un pic, dar aşteptam legătura dintre banc şi motivul reuniunii noastre private. A continuat: "Aşa şi eu, dragă: tocmai am făcut acum un test de sarcină care, normal, mi-a ieşit negativ. Am plîns ca proasta, cu fundul pe colac, fiindcă mă screm de vreo patru ani să rămîn gravidă şi degeaba! După aia însă, brusc, mi-a bubuit mintea că de la ciclul trecut n-am mai făcut sex, de fapt! Că eu cu bărbată-miu nu ne întîlnim decît 8 minute pe zi, dimineaţa. Şi, deşi el n-are nevoie decît de patru minute pentru un act sexual, eu tocmai atunci nu pot, fiindcă îmi fac părul cu drotul, pantofii cu cremă şi botul cu ruj."



Verifică-ţi agenda, am putea să ne vedem azi la 1.45 să luăm lunch-ul si să facem un copil?



Mă uitam la ea cu ceva ce fusese pînă de curînd admiraţie, dar deja nu mai eram sigură: femeie de carieră, obsedată de promovare, leafă, autoritate şi performanţă. Vorbea jumate-n engleză, jumate-n română, cum se poartă acum, era toată numai taioare, promouşăn, targhet, ăuaernes, marchet, pablic-rileişăns, plening, risărci, fidbac. Damă spirt, cu părul prins ca madam Ecaterina Andronescu-Abramburica, era deci colega-cea-fără-de-cusur, carierista care se temea doar de bomba atomică şi de bărbatii care cred că femeile sînt inferioare.
Avea un soţ manager, care-şi făcea al doilea doctorat şi chelise prematur din cauza studiului năpraznic şi ambiţiei de a fi şef. Aveau bani, lucrau în multinaţionale, umblau numai cu nara pe sus, trosnea mîndria-n ei. Dar n-aveau copii… Asta lipsea din tabloul perfect.
Cînd au împlinit 30 de ani au făcut consiliu de familie, cu părinti şi cu socri cu tot, şi au decis să aibă un băiat şi o fată, neapărat în ordinea asta. Cînd au împlinit 34, s-ar fi bucurat să aibă şi-un pechinez, numai că progamul lor de lucru era deja un pact cu diavolul. Ea se scula la 7 şi pleca la 7.42 cu Renault-ul, el se scula la 7.34 şi pleca la 8.02, cu Volkswagen-ul. Seara, ea venea la 9.10, comanda pizza, îi lăsa şi lui o felie rece, se culca, la 10.45 venea şi el, mînca uscătura. Apoi se strecura în pat lîngă ea, dar n-o trezea niciodată pentru sex, fiindcă el trişa, seara nu făcea duş, nu mai avea timp. Făcea doar dimineaţa.
Ea văzuse-n filme cum femeile de carieră îsi făceau test de sarcină la WC-ul firmei, deoarece acasă nu mai aveau timp. Ceea ce uita ea de fiecare dată era că numai din ovulul ei nu se putea isca nici un făt, mai trebuia şi ceva de le el, parcă. Dar el avea de învăţat ca s-ajungă docent, ea avea de ajuns cea mai sefă şi de cîstigat bani. Copiii nu apăreau, iar cuscrii făceau deja consilii numai între ei, hotărau ceva, însă rezoluţia rămînea nerostită, telefonul tinerilor suna degeaba, iar la celulare nu răspundeau, erau în miting.
Pe ea, ovulaţia o prindea numai în brainstormingul pentru campania de relansare a brandului. Iar el tot nu ştia ce e aceea ovulaţie, deşi pe vremuri, cînd erau studenţi şi obişnuiau să mai şi trăiască, ea îi desenase două ovare şi niste puncte pe care le înghesuiau alte puncte, cu coadă.
Femeile s-au opintit cîteva secole să ajungă egale cu bărbaţii, iar acum nu mai ştiu cum să scape de acest groaznic privilegiu. Muncim ca nişte tîmpite, îi mulţumim patronului că ne dă şansa extraordinară de a lucra şi-n weekend, ca să ne afirmăm şi să ne ţinem de deadline. Sefii pleacă de vineri la prînz şi-i mai vezi luni după-masă, cînd se deşeaptă din mahmureli de cinci stele.
Timp în care ai deosebita onoare de a le ţine locul, că de-aia ai dat atît din coate şi-ai făcut ulcer de cînd mănînci numai kebab în chiflă, la serviciu, ca să ajungi femeie de nădejde. Firma te-a răsplătit cu două dioptrii suplimentare, dar miopia asta e semnul triumfului tău personal.
Noaptea visezi color Acrobat Reader, Outlook si Power Point, cosmarul ti-e împicăţit de guguloaie de foldere galbene pe care scrie "urgent", "campanie", "scheme", "rapoarte". În somn, butonul Delete nu merge, nu scapi de pătrătici şi te trezesti ţipînd. Nu pentru că te înnebunesc folderele, ci pentru că e deja 7.30 si la 8 trebuie să fii la firmă şi-ai dormit strîmb si-ti stă bretonul ca o bidinea.



Scuză-mă, te las putin pe fir, că mă cere unul de nevastă...



Munca e bună numai cînd ţi-aduce un franc cinstit în buzunar si, mai ales, îti dă şi răgazul să-l cheltuiesti. Sistemul suedez prevede că trebuie să ameţesti muncind cinci zile pe săptămînă si să ameţesti în bar două zile pe săptămînă. Ăsta e raportul minim rezonabil.
Carierismul e plăsmuirea bolnavă a unor filme imbecile de la Hollywood, care insinuează că o femeie poate face orice, dacă vrea ea: ajunge imediat director executiv, naşte trei pui vii pe care îi hrăneste cu lapte praf, soţul o iubeste leşinant, deşi o vede cam şase ore pe săptămînă (sau poate tocmai de-aia), iar el, deşi e neurochirurg şef la Memorial Hospital, nu e stresat deloc, face mîncare la copii, spală vase şi-o asteaptă pe ea cu maşina la firmă, seara. Pardon, noaptea. Nu se stie cînd operează el pe creier şi mai face şi lectii cu ăia micii, dar ea, nevasta, are de predat patru rapoarte zilnic, de zbierat la trei brokeri si de convins opt clienti să investească.
Femeile care au văzut-o pe Diane Keaton în "Baby Boom" se lasă drogate de gîndul inept al unui perpetuum mobile. Au senzatia că se poate orice. Că sotul, copilul, ciobănescul german şi siameza asteaptă oricît, ei latră la unison cu mîndrie că au o directoare în familie.
Cînd ambii soţi muncesc deopotrivă, ajungi să le întelegi masochismul, pînă la urmă. Pericolul dospeşte abia cînd femeia de carieră are acasă un inginer care scapă la 4.00 de la uzină, apoi vrea mîncare cu sos, maiouri cît de cît curate şi putin sex. Muncind ca o disperată ca să nu cumva să fie promovată alta în locul ei, la o adică, femeia se înscrie deja la divortul part-time si facilitează hîrjoana extraconjugală a bărbatului constrîns de hormoni.
Cînd constaţi că fetiţa ta îi spune "mamă" soacră-tii (care nici nu te-a vrut de noră, fiindcă nu păreai gospodină şi uite că ştia ea ce ştia) şi bîzîie că pe bonă o iubeşte cel mai mult de pe lume, e cam tîrziu să-ţi dai demisia. Copilul nu înţelege că tu crăpi muncind ca să aibă el garsonieră-n Bucuresti cînd termină liceul (dacă l-o termina, că tu n-ai timp să-i verifici lecţiile). Copilul vrea să stai lîngă el, caldă, pufoasă, atentă, să simtă dragostea ca pe o pernă de pluş. Dar tu, care-ai răspuns la celular şi-n clipa cînd te cerea ăla de nevastă, şi i-ai spus lui "da", acoperind o secundă telefonul cu palma, apoi te-ai scuzat din gene şi ai continuat să vorbesti cu şeful de secţie la telefon, nu prea înţelegi cum vine chestia asta cu renunţatul la carieră de dragul familiei.



Mircea, fă-te că trăiesti!



Apropo, cînd ţi-ai închis ultima dată telefonul, ca să vezi un film fără să te deranjeze nimeni? Nu e cazul, că pe vremea cînd ai văzut tu ultimul film încă nu se inventaseră telefoanele cu On si Off, erau numai fixe cu roată şi fir cîrlionţat. Vasăzică: ultimul film văzut a fost un documentar despre bursa din Tokyo, ultima carte citită a fost "Notiuni de introducere în cibernetică", ultima ieşire în natură a fost pe ierbuţa de la Romexpo, cînd ti-a venit delegaţia din Danemarca, ultima dată cînd ai găsit alimentara deschisă în drum spre casă încă se găsea nechezol, la taclale cu prietenele stai numai prin mesaje pe robot şi odată i-ai făcut uneia o confesiune prin fax, încă îi cumperi copilului haine cu două măsuri mai mici, fiindcă atît purta cînd te-ai angajat, ultima dată cînd ai fi vrut să faci sex aveai ciclu, iar ultima dată cînd ai făcut sex te-ai inhibat, fiindcă uitaseşi să-i spui ceva contabilei.
Nu i-ai mai spus bărbatului din viata ta "te iubesc" de-o veşnicie, nici n-ai avea cum, ar suna ca dracu', ar trebui să i-o şuieri în timp ce-ţi tai pieliţa de la unghii, imediat după ce-l ameninţi să nu cumva să uite să-ţi cumpere tampoane cu aripioare şi adeziv, că-ţi vine sigur diseară sau mîine.
Am chiulit şi-am să chiulesc cu voluptate de la muncă, întotdeauna. Chiuleşte şi tu, salvează-ţi viata, femeie! Atît cît se poate. Ia bunul simţ, în doze homeopatice. Să ştii numai tu.
Cele mai frumoase petice de viată le-am căpătat fugind de răspundere. Cea mai bună bere pe care am băut-o în viaţa mea n-a fost la Praga, ca lumea bună, ci în Herăstrău, cînd o tăiasem de la şedinta de redacţie, lăsînd vorbă că mi s-a spart ţeava de calorifer si m-au chemat vecinii să strîng apa.
Mi-a rămas în cap (si mie, ca atîtor altora) gafa de la TVR, de la Revolutie, cînd habar n-aveau că intraseră deja în direct, si cineva i-a zis lui Dinescu: "Mircea, fă-te că lucrezi!". Şi Mircea a ascultat. Şi a ajuns departe. Pînă cînd vom pricepe omeneşte tîlcul acestui îndemn vital, vom continua să ne prefacem că trăim.

Cava d'Oro - Le Birt

Words don't come easy

sâmbătă, 19 aprilie 2008

Hag Pesach Sameach





The first feminist seder was organized by Esther Broner, Marcia Freedman, and Nomi Nimrod in Haifa in 1975. Inspired by this experience, Ms. Broner and Nimrod wrote The Women's Haggadah, first used in New York and Haifa in 1976. The Women's Haggadah follows the tradition Seder order, but alters the elements to insert the lives of biblical and rabbinic women in the story, to speak of past and current oppression of women, and to enhance the spiritual journey of self-discovery. Subsequently, women throughout the United States organized seders, often composing their own text.


Miriam's Cup Ritual for the Family Seder

Filling Miriam's Cup follows the second cup of wine, before washing the hands.
Raise the empty goblet and say:
Miriam's cup is filled with water, rather than wine. I invite women of all generations at our seder table to fill Miriam's cup with water from their own glasses.

Pass Miriam's cup around the table(s).
Explain the significance of filling Miriam's cup with water:
A Midrash teaches us that a miraculous well accompanied the Hebrews throughout their journey in the desert, providing them with water. This well was given by God to Miriam, the prophetess, to honor her bravery and devotion to the Jewish people. Both Miriam and her well were spiritual oases in the desert, sources of sustenance and healing. Her words of comfort gave the Hebrews the faith and confidence to overcome the hardships of the Exodus. We fill Miriam's cup with water to honor her role in ensuring the survival of the Jewish people. Like Miriam, Jewish women in all generations have been essential for the continuity of our people. As keepers of traditions in the home, women passed down songs and stories, rituals and recipes, from mother to daughter, from generation to generation. Let us each fill the cup of Miriam with water from our own glasses, so that our daughters may continue to draw from the strength and wisdom of our heritage.

When Miriam's cup is filled, raise the goblet and say:
We place Miriam's cup on our seder table to honor the important role of Jewish women in our tradition and history, whose stories have been too sparingly told.

Continue by reciting this prayer (from Susan Schnur):
"You abound in blessings, God, creator of the universe, Who
sustains us with living water. May we, like the children of Israel leaving Egypt, be guarded and nurtured and kept alive in the wilderness, and may You give us wisdom to understand that the journey itself holds the promise of redemption. AMEN." --Susan Schnur

Next, tell the story of a Jewish woman you admire.
Begin by saying:
Each Passover, we dedicate Miriam's cup to a Jewish woman who has made important contributions to society and values her Jewish identity. We hope that these women will be our role models for future generations. This year, we honor….

Dancing in honor of the prophetess Miriam follows the rituals for the prophet Elijah after the meal.
Lift Miriam's cup and say:
Miriam's life is a contrast to the life of Elijah, and both teach us important lessons. Elijah was a hermit, who spent part of his life alone in the desert. He was a visionary and prophet, often very critical of the Jewish people, and focused on the messianic era. On the other hand, Miriam lived among her people in the desert, following the path of hesed, or loving kindness. She constantly comforted the Israelites throughout their long journey, encouraging them when they lost faith. Therefore, Elijah's cup is a symbol of future messianic redemption, while Miriam's cup is a symbol of hope and renewal in the present life. We must achieve balance in our own lives, not only preparing our souls for redemption, but rejuvenating our souls in the present. Thus, we need both Elijah's cup and Miriam's cup at our seder table.

Sing and dance with tambourines First hold up a tambourine and say (from Exodus 15:20-21):
"And Miriam the prophetess, took a timbrel in her hand; and all the women went out after her, with timbrels and with dances. And Miriam sang unto them, Sing ye to God, for God is highly exalted; The horse and his rider hath God thrown into the sea." As Miriam once led the women of Israel in song and dance to praise God for the miracle of splitting the Red Sea, so we now rejoice and celebrate the freedom of the Jewish people today.
http://www.miriamscup.com/

luni, 14 aprilie 2008

Make Your Own Matzah

If you want to make your own matzah this Passover, here's a recipe you can try out at home.
Ingredients: cold water flour
Instructions:
Preheat your oven to its highest temperature.
Combine 1-part water to 3-parts flour. At this point, the 18-minute stopwatch starts ticking, so you must move fast.
Quickly mix and kneed into a firm ball. Roll out the dough into as thin a circle as possible. Poke holes in the dough. Make sure that no more than 15 minutes have passed since you first mixed the flour and water.
Cook matzah on baking tiles in your oven for 2-3 minutes until done. Cool and serve.

bucatarie pentru Pessah

Passover Egg Drop Soup

Ingredients
1 quart chicken broth
3 tablespoons potato starch
1/2 cup cold water
1 egg
2 teaspoons cold water


Directions
Bring broth to a boil. Dissolve cornstarch in water and add to broth, Bring to a boil again and remove from heat.

Slowly pour in the egg, stirring constantly in one direction only.


***
Low-Fat Mock Chicken Soup & Vegan Matzah Balls
It wouldn't be Pesach with chicken soup and matzah balls. Try making this mock version for everyone - even your carnivore guests will probably prefer it!

Ingredients
8 dried shiitake mushrooms
3 cups boiling water
5 medium carrots, sliced + 2 carrots, sliced
2 medium onions, coarsely chopped
1 parsnip, coarsely chopped
3 stalks celery, coarsely chopped
1/4 c water
1 T extra virgin olive oil
10 cups water
2 bunches green onions, trimmed
1 potato, unpeeled, coarsely chopped
1-inch piece of ginger, peeled, thinly sliced
1 clove garlic, sliced
salt, pepper, thyme & marjoram to taste
Onion powder (optional)

Vegan Matzah Balls

1/2 c matzah meal
1/2 t salt
1/2 t onion powder
1/8 t black pepper
6 T water
2 T vegetable oil
1/3 c well mashed, firm tofu

Directions
Soak the shiitake mushrooms in a medium bowl of boiling water for 45 to 60 minutes.

Meanwhile, in a large stockpot, saut頯nions, parsnip, celery and 5 carrots in 1/4 cup water and olive oil. Stir frequently and add water as necessary to prevent sticking. Cook for 7-10 minutes until tender and golden.

Add the rest of the water, green onions, potatoes, ginger, garlic, salt, thyme and marjoram to the stockpot.

Remove mushrooms from the bowl, retaining the soaking water. Thinly slice the mushrooms and discard the stems. Add the mushrooms and soaking water to the pot. Cover and bring to a boil. Lower the heat and simmer for 50 minutes.

To make a clear broth like chicken soup, remove vegetables with a slotted spoon or strainer, pressing on them to extract all the liquid. Season the soup with salt, pepper and onion powder, if desired. Add remaining sliced carrots and simmer for 5-7 minutes.


Vegan Matzah Balls

Preheat oven to 400 degrees and oil a baking sheet.

Combine matzah meal, salt, onion powder and pepper in a medium bowl. Add water and vegetable oil and mix well thoroughly.

Add mashed tofu and mix thoroughly to integrate all ingredients. Refrigerate mixture for 15 minutes.

Dust your hands with matzah meal. With your hands, form 1-inch balls and then line them on prepared baking sheet. Cover pan with foil, shiny side down, and bake for half an hour. Cool completely, then refrigerate overnight.

Add matzah balls to the soup immediately before serving. (Note: vegan matzah balls do not puff up like traditional matzah balls.)

Traditional matzah balls use eggs to bind the mixture together. Since vegans don't eat products derived from animals, this vegan-friendly version uses tofu instead. Note that tofu is made from soybean, a legume which Ashkenazi Jews of Eastern European descent don't traditionally eat on Passover. If you and your guests are from Sephardic descent, of if you tend toward leniency, then you can all enjoy these delicious vegan matzah balls.


****
Chicken Matzo Ball Soup

Ingredients
For Stock:
2 3-pound chickens
2 medium carrots, cut into large chunks
1 onion, quartered
2 stalks celery, chopped
2 bay leaves
5 springs thyme
2 tomatoes, quartered
8 quarts water
5 sticks lemongrass, smashed
1-inch piece of ginger

For Soup:
1 large carrot
1 yellow squash
1 zucchini
a few springs of parsley, minced



Directions
Bring all stock ingredients to a low boil in a large pot and then lower the heat. Cook for an hour, skimming occasionally. Season with salt and pepper, strain and reserve chicken meat.

With a small melon baller, create "matzoh balls" out of the vegetables, then gently cook them in the stock until tender. Add the chicken and garnish each bowl with parsley.

source: Top Chef winner Hung Huynh, Solo NYC

sâmbătă, 12 aprilie 2008

TARTĂ CU FRUCTE

tot la bucatarie

INGREDIENTE pentru ALUAT: 200 g margarină, 100 g zahăr, 300 g făină, un ou, un praf de sare, mirodenii. Toate aceste ingrediente se încorporează în aluatul obţinut se întinde cu mâna în tava unsă şi tapetată cu faină. După ce s-a copt, se lasă la răcit şi se pune deasupra crema de vanilie şi cca 1 kg de fructe (struguri fără sâmburi, căpşuni, zmeură, fragi). Peste fructe se poate turna gelatină specială pentru tartă cu fructe. Se taie în bucaţi la dimensiunea dorită.

INGREDIENTE pentru CREMA DE VANILIE: 200 g zahăr, 80 g făină, 4 ouă întregi, 500 ml lapte vanilat, după gust. Se amestecă făina cu zahărul şi ouăle, se toarnă, puţin câte puţin, laptele vanilat, fierbinte. Se ţine pe foc, amestecându-se continuu, până se îngroaşă. Pentru a fi mai pufoasă, în cremă se poate încorpora cca 300 g de frişcă.

PRĂJITURĂ CU VIŞINE ŞI BEZEA

INGREDIENTE:1 pachet margarină, 400 gr zahăr, 4 ouă, 350 gr făină, 1 praf de copt, un praf de sare, mirodenii, 2 linguri griş, zeamă de lămâie.

MOD DE PREPARARE:
Se freacă margarina cu 100 gr zahar, se adaugă câte 1 galbenus, sarea, mirodeniile, făina şi praful de copt. Aluatul obţinut, se întinde cu mâna în tava unsă şi tapetată cu faină. Se da la cuptor şi când s-a întarit puţin, se pun vişinele presărate cu cele 2 linguri de griş şi se introduce din nou, la cuptor. După 10 minute, se toarnă deasupra, bezeaua obţinută din cele 4 albuşuri bătute cu 300 gr zahăr şi zeama de la 1/2 lămâie. Se coace la foc potrivit, până se întăreşte bezeaua. Se porţtionează, când s-a răcit.

miercuri, 2 aprilie 2008

si sabin balasa...



cancer...mereu cancer...

1 aprilie, ca o gluma a destinului


Moscu Alcalay s-a stins...

marți, 1 aprilie 2008